In St-Filippus zien ze het – dankzij ExpAnt24 – helemaal ‘zitten’.

Dat de zithouding belangrijk is voor de ontwikkeling van het leren schrijven, lezen en rekenen, daar moet je de leerkrachten van St-Filippus in Schoten niet meer van overtuigen. Een goed gesteunde zithouding, waarbij de voeten de grond kunnen raken en de armen gesteund kunnen liggen op de tafel, zorgt voor een meer relaxte schrijfhouding. Iets waar standaard  stoelen en tafels niet altijd een juist antwoord op geven.

Er wordt op school dan ook heel wat aandacht gegeven aan een zo correct mogelijke zithouding voor alle kinderen.

De afgelopen jaren werd dit door ondersteuners van ExpAnt24 ook geregeld in de kijker gezet. In eerste instantie bij de leerlingen die ondersteuning krijgen, maar stilaan ook meer en meer bij vele andere kinderen. Aangepaste voetbankjes, stoelverhoging, schuine tafelbladen… er werd heel wat uitgetest. Niet altijd even gemakkelijk om op grotere schaal vol te houden.

Tijdens de voorbije zomervakantie deed de school via de ouderraad een oproep om triptrapstoelen te verzamelen voor de school. Die oproep had een groot succes. Er werden een heel aantal van deze stoelen op school afgeleverd.

Na wat aanpassen en instellen zitten er ondertussen in alle klassen van het eerste tot het derde leerjaar een paar kinderen op een triptrap. Ook tijdens onze ondersteuningen bij kleuters kunnen we gebruik maken van een triptrap om ook hen op een aangepaste plaats te laten werken.

En zoals je ziet op de foto’s … er zijn zeker nog stoelen welkom op school.

Gwenda Roovers